Kaffe bønne abonnement

Frisk, Mørk, Lys og Lækker!

Findes der noget bedre end duften af frisk ristet kaffe? Vi samler hvert måned denne lækre kasse med friske kaffebønner fra hele verdenen. Kaffe bønnerne er perfekte til filterkaffen eller stempelkanden, og der er aldrig 2 ens kaffer i vores abonnementer. Det betyder altså at du kan glæde dig hvert måned til en helt ny kaffe oplevelse!

Hele kaffebønner, specielt udvalgt til filter og stempler

Vi stræber efter at samle minimum 4 unikke kaffer ( af 250 gr)  til dig hvert måned, som passer til din stempelkande eller filtermaskine.
Alle bønnerne er specielt udvalgt til netop disse brygge metoder, og vores varmeste anbefaling er at du sørger for at have en god kværn derhjemme, så du kan eksperimentere med de friske bønner og tilpasse smagen præcis til din stil. For at gøre brygningen endnu nemmere har vi nedenunder kreeret end grundskole i kaffe, så du altid ved hvad du skal gøre med dine nye bønner.  

Kaffens grundskole

Her hos Kaffe-Kassen er vi selvsagt, kæmpe kaffenørder. En essentiel del af vores mission er at lære dig hvorfor kaffe er så fedt, og specielt hvorfor det smager så godt. Derfor har vi samlet alt info om kaffe, som vi mener er essentielt i den her lille let læselige sektion.

Kaffe sorter

En af de vigtigste værktøjer en vaske ægte kaffeelsker skal vide, er hvilken type kaffe de hælder op i deres kop hver morgen. Derfor er det et godt udgangspunkt at starte med de 2 dominerende sorter af kaffe, Arabica og Robusta. 

Arabica

Den mest dominerende kaffesort, og den du nok selv kender, er Arabica kaffe. Denne sort stammer fra Etiopien og er den mest udbredte kaffesort og udgør 75 % af jordens samlede kaffe produktion. Det der har gjort Arabica kaffe så populært er, at kaffen som realt er mere milde og velsmagende end andre sorter. Udfordringen med Arabica kaffe er at sorten er relativt skrøbelig og kan derfor være svær at dyrke hvilket også har gjort den til den dyreste sort at dyrke, høste og købe.

Alle kvalitetskaffer i verden er 100 %  Arabica-kaffe, og kun 10 % heraf har så fremragende en smag, at de kan betegnes som specialkaffe.  Arabica dyrkes i højt landskab og tåler ikke store klimatiske udsving, idet de ikke er særligt hårdføre. Indenfor Arabica findes der tusindevis af sorter, nogle af de mest udbredte er Bourbon, Typica og  Caturra.


Robusta

Robusta stammer fra Congo og udgør kun ca. 25 % af den samlede kaffeproduktion.  Robusta-kaffe har en grov og mindre efterspurgt smag og den indeholder næsten dobbelt så meget koffein som Arabica bønnerne. Hvis du undre dig over hvor noget instantkaffe har sit dårlige ry fra, så er det fordi at  Robusta primært bruges til produktion af pulverkaffe og i lavpris kommercielle blandinger. Dette gøres den fordi Robusta I modsætning til Arabica, er Robusta kaffe – deraf navnet.

coffee-bean-black-burlap-sack_1150-1666

Kaffe træet, dyrkning og høst

En af de vigtigste værktøjer en vaske ægte kaffeelsker skal vide, er hvilken type kaffe de hælder op i deres kop hver morgen. Derfor er det et godt udgangspunkt at starte med de 2 dominerende sorter af kaffe, Arabica og Robusta. 

Dyrkning af kaffebønner

Kaffetræet dyrkes generelt i 500 til ca. 2500 meters højde over havoverfladen og kræver specielle klimatiske betingelser, så som en gennemsnitstemperatur på 19 – 25 grader, rigelig nedbør i vækstperioden og en frugtbar vulkansk jord. Det er blandt andet derfor du ikke kan dyrke dit eget kaffetræ i baghaven og nyde din egen kaffe ØV! yderligere kræver Specialkaffe 1200-2000 meter over havet for at gro optimalt. 

Heldigvis for os kaffe drikkere, findes disse betingelser i over 50 lande i et smalt, tropisk bælte rundt om jorden. I mange lande plantes der skyggetræer mellem kaffetræerne, der virker som parasoller og beskytter mod den brændende sol. Dette er især udbredt i Latin og  Sydamerika. Det gør kaffen bedre og hjælper samtidig på det internationale klima, så altså Win Win.

Kaffe træet

Kaffetræet kan blive 8-10 meter højt men beskæres til 2 – 3 meter, alt efter dyrkningssted.  Denne beskæring letter bl.a. den daglige pasning og den endelige plukning af de modne bær under høsten. Det tager typisk 3-4 år, før man kan foretage første høst, og bønderne oplever tidligst et  økonomisk udbytte efter 4 år.  For at sikre en konstant udbytte på markerne, har mange farme en form for børnehave (nursery) hvor de har unge planter stående så de er klar til at blive plantet ud i marken, for på den  måde at sikre at der altid er kaffe der kan dyrkes

Vådt eller tørt / Surt eller sødt?

Kaffe får ikke blot sin smag fra afhænging af sort eller ristegrad. Hvordan selve kaffebærret bliver behanldet har en afgørende effekt for kaffens aroma, smag og bryggemetode.

Den våde metode

Den våde metode fjernes frugtkødet mekanisk, hvor de først ligger i et kar med vand og  efterfølgende kommer op i en ”depulper”, som fjerner frugtkødet. Herefter transporteres  kaffebønnerne videre til beton eller trætanke. Bønnerne undergår her en omhyggelig kontrolleret  gæringsproces, som påvirker kaffens smag. Efter gæringsprocessen vaskes bønnerne grundigt i rent  vand og tørres derefter i solen i 10 – 14 dage på tørrepladser. Denne tørringsperiode skal sikre at  vandindholdet i kaffebønnerne er ca. 12 % 

Der kan pludselig opstå rigtig meget tvivl og forvirring når man køber kaffe.

Den tørre metode

Kaffetræet kan blive 8-10 meter højt men beskæres til 2 – 3 meter, alt efter dyrkningssted.  Denne beskæring letter bl.a. den daglige pasning og den endelige plukning af de modne bær under høsten. Det tager typisk 3-4 år, før man kan foretage første høst, og bønderne oplever tidligst et  økonomisk udbytte efter 4 år.  For at sikre en konstant udbytte på markerne, har mange farme en form for børnehave (nursery) hvor de har unge planter stående så de er klar til at blive plantet ud i marken, for på den  måde at sikre at der altid er kaffe der kan dyrkes

tørre

Kaffens Ristegrad

coffee-1044387_960_720

Den rå kaffebønne skal ristes, før den kan bruges som kaffe. Under ristningen, som foregår ved 180  – 220 grader celsius, gennemgår kaffebønnen en kompleks serie af kemiske ændringer, og først  derefter skabes og frigøres de forbindelser, som giver kaffen dens aroma og smag. 

Selve  ristningsprocessen tager i vores tilfælde mellem 12-15 min afhængig af hvilken kaffe der ristes. Når  den ønskede ristegrad er nået, stoppes risteprocessen, og de ristede kaffebønner lukkes ud i et  kølesold, hvor de afkøles med en douche vand og frisk luft. 

Under ristningen taber kaffebønnen ca. 15 % i vægt og udvider sig, så volumen bliver ca. 25 % større. 

kaffe kort 2

Hvilken kaffe smager af hvad?

Der er en grund til at kaffe dyrkes over hele kloden og findes i så mange varianter. Det hele handler om smagen og aromaen. Smagen af kaffen afhænger i bund af grund af 4 faktorer. Hvilke type kaffe er der tale om. Hvor kommer kaffen fra. Hvordan er bønnen behandlet?  Hvordan er den ristet

Central og syd Amerika

Lild smag og let til middel fylde. Let og behagelig syrlighed 

Østafrika

Intens aroma og smag med vinagtige eller frugtagtige nuancer. Udpræget fin syrlighed 

Indonesien

Meget fyldig og aromarig. Hyppigt jordagtige nuancer og lav syrlighed

Blends

Blends består af en sammensætning af flere forskellige kaffer . Man blander kaffer, der har forskellige særpræg, for at opnå en smag, som ingen af de enkelte kaffer har alene. Oftes ser man blends fra Brasilien, Guatemala, Kenya og Colombia.

Origins

Navne som Colombia, Etiopien og Sumatra angiver kaffebønnernes oprindelse. En kaffe benævnt  f.eks. Colombia består 100 % af kaffebønner fra Colombia. Selvom en Origin kaffe stammer fra dét land der står på posen, kan den godt bestå af kaffe fra flere forskellige farme. 

Estates

Estate-kaffe er kaffe, der er dyrket og i de fleste tilfælde behandlet på en enkelt farm, og som sælges uden blanding af kaffer fra andre farme. Dette giver en større ensartethed og derved en  bedre kvalitet, samtidig er det vigtigt for lokal økonomien i visse regioner.

Microlot

Microlot-kaffe er kaffer der kommer fra en specifik kaffemark/ lille område fra en enkelt kaffefarm. Dette gør at man præcist ved hvor kaffen er dyrket, hvilke træer, hvem der har plukket kaffen osv. Se det på samme måde som med tappe Nr. på vin/whisky.  Disse kaffer regnes for noget af det bedste Specialkaffe.